De goede gewoonte van Frank en Marie-Chantal; wandelen

Een goede gewoonte aanleren, hoe doe je dat?


Wil jij ook graag van goede voornemens goede gewoontes maken?

Ik maak graag goede voornemens als ik op vakantie ben.
Eigenlijk meer dan op 1 januari van het nieuwe jaar.

Na een hele fijne vakantie in Porto landde ik op zondagochtend heel vroeg weer op Schiphol. De piloot meldde dat de plaatselijke tijd 1.25 uur was. In mijn beleving was het pas 00.25 uur, want als je opstijgt om 22.25 uur en het is twee uur vliegen dan zit de piloot er helemaal naast. Maar ook de boekingsbevestiging zat er naast en de tijd op de instapkaart klopte ook niet. Hoe eigenwijs kun je zijn? Ik had 9 dagen in Porto doorgebracht zonder dat ik doorhad dat ze daar in een andere tijdzone leven. Wel heb ik 1 keer mijn horloge bijgezet, maar nooit bedacht dat ik een uur ‘vroeger’ leefde.

Is dat niet het ultieme vakantie gevoel?

Dat tijd er niet meer toe doet. Want je hoeft nergens op tijd te zijn. Behalve misschien als je een restaurant reserveert.

Tijdens je vakantie neem je je voor om, als je thuis bent, ook zo ‘slow’ en ‘mindful’ te gaan leven. Je niet te laten opjagen. Je niet gek te laten maken door wie of wat dan ook.

Het is me gelukt om 1 week thuis te zijn zonder mijn mail te checken, zonder alle statistieken te bestuderen, zonder de hele dag op mijn telefoon te kijken of er nog iemand gebeld heeft. Ik woon dicht bij het strand en zat elke dag vroeg op de fiets om een duik te nemen in zee, of een lange wandeling te maken. Om vervolgens een meditatie te doen. Dat goede voornemen had ik op vakantie bedacht, en dat ging ik waarmaken. Daarvan was ik overtuigd. Nu, weer een week later is het er al twee keer bij ingeschoten. Want ik moet heel veel e-mails inhalen, actief zijn op social media, en…, en… Alleen mijn dagelijkse meditatie lukt me, omdat ik dat al heel lang als gewoonte heb.

Hoe zorg je ervoor dat je een nieuwe gewoonte volhoudt?

Het succes schuilt in zelfonderzoek.

Probeer je slechte gewoontes te identificeren en één voor één aan te pakken. Zeg dus niet: “ik laat me teveel opjagen”, maar ga na op welke momenten of in welke situaties je je opgejaagd voelt en wat je daaraan zou kunnen veranderen. Is er bijvoorbeeld een mogelijkheid om tijdens het werk een pauze in te lassen en een wandeling te maken zodat je tot rust komt? Kleine stapjes maken is ook goed (genoeg).

Je leven onder een vergrootglas

Maar dit soort praktische maatregelen zijn gedoemd te mislukken als het in de basis morrelt. Het is daarom zinvol om eens goed te kijken naar je leven. Leid je (nog steeds) het leven dat bij je past? Ben je gelukkig in je relatie? Doe je nog steeds werk wat je leuk vindt? Welke belangrijke persoonlijke waarde is in het geding? Of, welke schuurt?
Hoe beter jij je over jezelf en je leven voelt, hoe makkelijker je gezonde gewoontes kunt aanleren. Bouw je leven zo op dat de meeste dingen die je doet, je energie geven in plaats van energie kosten.

Samen

Nodig iemand uit die met je mee wilt doen. Spreek een gezamenlijk moment af waarop je de nieuwe gewoonte wilt doen. Bel of app elkaar en bespreek wat en wanneer je het wilt gaan doen en hoe lang je aan de slag gaat. Als je verzet voelt of er tegenop ziet neem dan ook contact op, zodat je je gesteund voelt. En wees niet te kritisch op jezelf als het je een keer niet is gelukt.

Regelmaat

Kies een vast moment op de dag of in de week. Op deze manier vergroot je de kans dat je nieuwe actie een gewoonte wordt.

Vraag anderen om hulp

Heb je het geprobeerd maar wil je toch liever naar een stok achter de deur en persoonlijke begeleiding? Neem dan gerust contact met mij op om te kijken hoe ik je kan helpen.

Verandering en groei komt vaak sneller tot stand door interactie met anderen. Dit zorgt ervoor dat de vooruitgang in beweging blijft. Door met elkaar te werken, ontstaat het gevoel dat je er niet alleen voor staan. Zo geef ik je steun en duw je vooruit. Dit geeft kracht en stimuleert.

Je kunt me bellen. Tel: 06 5137 9749
Of vrijblijvend een gesprek inplannen van 30 tot 45 minuten om er even over te praten.

Ja, ik plan graag een gesprek met je in

Succes, Marie-Chantal

Nog meer blogs lezen? Klik hier

OF:

Werken met ons? Neem contact op voor de mogelijkheden.

Contact