Blog wat je van veerkrachtige mensen kunt leren?

De regie herpakken tijdens je midlifecrisis?

Of andere worstelingen?

Wat de uitdaging ook is, het helpt om veerkrachtig zijn.

We bereiken allemaal kritieke momenten in ons leven waarin moed, doorzettingsvermogen, creativiteit, optimisme en wilskracht worden getest. We zien dat vooral in de midlife fase het leven complexer wordt en de uitdagingen groter.

Dat kan een doodlopende carrière, ontslag, faillissement, of een belastende privé situatie zijn. Bijvoorbeeld doordat de kinderen uitvliegen en je een empty nest gevoel hebt. Of dat je meer lichamelijke kwalen krijgt en je daarom ook ouder gaat voelen. Of je ouders worden ouder en krijgen meer gebreken zodat je er een taak als mantelzorger bij krijgt. Helaas kunnen we geen verzekering afsluiten voor tegenslagen die op ons pad komen.

Waar we op zo’n moment behoefte aan hebben is om de regie te herpakken.

Met dit gegeven begon ik jaren geleden het ‘Veerkrachtproject’ en ontwikkelde een methode, die een praktische strategie biedt om de regie in deze cruciale levensfase te herpakken. Sinds vorig jaar zet ik samen met mijn compagnon Marie-Chantal Hoppenbrouwers onze methode in en met succes!

Dit heeft me ertoe gebracht om onze kennis en ervaring over de eigenschappen van veerkrachtige mensen, met jullie te delen in een artikel over dit onderwerp. Ons doel is mensen te bereiken die zich hierin herkennen of iemand in hun directe omgeving hiermee van dienst te zijn.

Wat de uitdaging ook is, het helpt om veerkrachtig zijn. En om dingen vanuit een ander perspectief te zien en de juiste actie te ondernemen om er goed uit te komen.

Dat klinkt eenvoudig. Natuurlijk willen we allemaal een comfortabel leven, inkomen, zinvol bezig zijn, leuke vrienden, zinvol werk, iets bijdragen, goed inkomen, vrijheid en goede relaties. Maar helaas heeft het leven ook zijn schaduwzijden.

Vooral wanneer je vastloopt of het gevoel hebt vast te zitten, is het niet altijd even makkelijk om mentaal en emotioneel sterk te zijn. Vaak gaan problemen of moeilijke omstandigheden gepaard met stress, onzekerheid en spanning. Of verschuift ons optimisme naar pessimisme en gaan we piekeren waardoor we de situatie niet meer in de hand hebben.

Het vermogen om dat zelf te doorbreken lijkt soms een grote stap of niet bereikbaar.
Maar het helpt juist om een nieuwe stip op de horizon zetten en een nieuwe richting bepalen. Dat vereist moed, doorzettingsvermogen, creativiteit en wilskracht, die meestal vooral beschikbaar is als we goed in ons vel zitten.

Wat ons opvalt is hoe veerkrachtige mensen zich onderscheiden. Zij hebben een andere kijk op gebeurtenissen. Waar anderen ondoordringbare barrières zien, zien zij uitdagingen om te overwinnen.

Het is pijnlijk om iets te verliezen wat je heel dierbaar is of voorspelbaarheid gaf. Maar het kan ook een wake-up call zijn om opnieuw te beginnen met verse ideeën. De enige zekerheid in onzekere tijden is dat veerkracht, optimisme, relativering en actie ondernemen de beste strategie is wanneer de dingen er somber uit zien.

Op basis van onze kennis en ervaring weten wij dat er gewoontes zijn, die ieder mens kan ontwikkelen om zijn of haar veerkracht te verbeteren.

We hebben de kenmerken voor je op een rijtje gezet zodat je die strategieën zelf kunt gebruiken.

>Veerkrachtige mensen zijn emotioneel intelligent.
EQ is een belangrijk aspect van veerkracht. Intelligent omgaan met je emoties maakt je veerkrachtig. 1 ding is zeker, je gevoelens onderdrukken kan leiden tot woede, frustratie of somberheid.

Wat is dan een goede methode om emoties aan te kunnen?

In plaats van sterke, negatieve emoties te onderdrukken of te bekritiseren, blijkt het effectiever om ze er te laten zijn, toe te staan, volledig te begrijpen en er iets productiefs mee te doen. Op deze manier ga je ontdekken dat er in de emotie een activeringsenergie zit, die je kunt gebruiken om je reactie op de situatie te veranderen. Want dat is een keuze.  

>Veerkrachtige mensen zijn zelfverzekerd.
Met andere woorden: je mentale houding heeft een krachtig effect op je vermogen om actief invloed uit te oefenen op de situatie en deze in alle rust naar je hand te zetten.

Simpel gezegd: Of je denkt dat je het kunt of denkt dat je het niet kunt, je hebt in beide gevallen gelijk. Echt vertrouwen helpt om dingen te laten gebeuren.

>Veerkrachtige mensen maken bewuste keuzes.
Ze geven grenzen aan en hebben geen moeite om ‘nee’ te zeggen tegen energievretende zaken, relaties of gewoontes. Hoe meer moeite je met ‘nee’ hebt, hoe waarschijnlijker het is dat je stress of vermoeidheid ervaart. ‘Nee zeggen’ is ‘ja zeggen’ tegen je eigen vitaliteit en gezondheid. En soms is het verstandig om nee tegen jezelf te zeggen om te voorkomen dat je een impulsieve actie onderneemt, die niet in jouw voordeel werkt.

>Veerkrachtige mensen kiezen bewust voor mensen die hen positieve energie geven.
En ze vinden oplossingen voor problemen wanneer er conflicten zijn. Ze hebben ook een ‘pluis of niet pluis sensor’ ontwikkeld, die ervoor zorgt dat ze efficiënt omgaan met hun energie. Druktemakers of veeleisende mensen nemen ze met een korreltje zout om te voorkomen dat daar alle aandacht naar uitgaat. Sommige mensen geven energie en anderen vreten energie en putten je uit of zorgen voor frustratie. Terwijl je je energie het liefst wil gebruiken voor mensen die belangrijk voor je zijn of zaken die een hoge prioriteit hebben.

Een cliënt van ons had kanker en wist dat zijn immuunsysteem topfit moest zijn om voorspoedig te herstellen omdat hij wist dat de chemo een aanslag doet op je immuunsysteem.

Vastbesloten dacht hij: “ik ga niet meer klakkeloos mijn loyaliteit en geweten volgen, maar goed naar mijn intuïtie luisteren. En die vertelt me wel of iets pluis of niet pluis is. Eén ding staat als een paal boven water. Een moeilijke tijd doorsta je niet alleen. Ik heb veel geluk gehad. Ik had de juiste mensen om me heen die alles in het werk hebben gesteld wat zou kunnen bijdragen aan een voorspoedige afloop.” Hij herstelde sneller dan de artsen hadden verwacht.

>Veerkrachtige mensen leggen niet meer op elke slak zout en houden zich evenmin met bijzaken bezig, waardoor ze relaxter zijn. Ze hebben, ook in moeilijke tijden, het vertrouwen dat het goed komt in plaats van overal bovenop te gaan zitten.

>Opvallend vaak zeggen veerkrachtige mensen dat ze regelmatig mediteren om in contact te komen met hun innerlijke wijsheid of zoals een cliënte laatst zei: “het zorgt ervoor dat ik onder alle omstandigheden rust en kalmte kan bewaren. Door dit regelmatig te doen, kom ik tot innerlijke rust, zodat emoties mij niet beheersen.”

>Veerkrachtige mensen gebruiken de verandering.
Ze zijn flexibel en passen zich voortdurend aan. Ze weten dat angst succes en geluk blokkeert. Ze reageren alert op verandering die op de loer ligt en vormen een actieplan als deze veranderingen zich voordoen. En proberen er het goede in te vinden. Ze staan open voor de kansen die verandering creëert, en onderzoeken hoe ze ervan kunnen profiteren.

>Ze interpreteren een mislukking als een les.
Niemand heeft ooit echt succes ervaren zonder eerst mislukking te omarmen. Wanneer je vaststelt dat je op het verkeerde pad zit, en daar eerlijk en open over bent, en dit onthult, maak je de weg vrij om te slagen. Ik heb zelf ervaren dat juist de grootste doorbraken meestal komen op de momenten dat ik het meest gefrustreerd was en vast zat. Door deze frustratie dwing je jezelf, of degene met wie je samenwerkt tot anders denken. Je gaat buiten de kaders kijken waardoor je de oplossing ziet die je daarvoor had gemist.

>Veerkrachtige mensen denken en handelen oplossingsgericht.
Ze richten hun aandacht op acties om zichzelf en hun omstandigheden te verbeteren. Dit creëert een gevoel van persoonlijke effectiviteit, wat vervolgens positieve emoties produceert met als gevolg dat de prestaties verbeteren. Ze zijn niet gefixeerd op hun problemen of fouten omdat ze weten dat waar je je aandacht op richt, je gemoedstoestand bepaalt. Wanneer je je fixeert op problemen, creëer je negatieve emoties en stress, wat actie belemmert.

>Ze vergelijken zichzelf niet met anderen.
Want wanneer je je vergelijkt met mensen in een periode dat je niet goed in je vel zit, kan het vergelijken met mensen die in jouw ogen succesvol en gelukkig zijn, minderwaardigheidsgevoelens opwekken. Jaloezie zuigt energie weg die je juist voor jezelf nodig hebt.

>Ze houden hun lichaam en geest vitaal.
Mensen die gedurende 10 weken twee keer per week bewegen of sporten, beoordelen zichzelf positiever. Bovendien zorgt de opgewekte endorfine voor positiviteit die in mindere tijden het verschil kan maken.

>Ze krijgen genoeg slaap en creëren goede slaapgewoonten.
Omdat het nu eenmaal is aangetoond dat goede slaap het denkvermogen en emotionele veerkracht vergroot. Iets wat cafeïne niet voor je kan oplossen. Mensen die van een goede nachtrust een topprioriteit maken, zetten de iPad of laptop vóór 21:00 uur uit. Douchen voor het slapen gaan of doen een wandeling. Een goede nachtrust zorgt voor een gefocust functioneren en draagt bij aan een goed geheugen.

>Veerkrachtige mensen zijn positief.
Ze richten hun aandacht, inspanning en energie op de dingen die ze wél kunnen beïnvloeden.

Conclusie

Veerkracht is geen aangeboren eigenschap, die aan een selecte groep mensen toebehoort.
Nee, het kan worden ontwikkeld of versterkt.

Meer weten?

Lees meer over hoe we je kunnen helpen

 

OF:

 

We geven regelmatig gratis live webinars / trainingen in onze besloten groep VeerkrachtVersterkers.
Wil je er bij zijn? Meld je even aan.

Ja, ik meld me aan voor de besloten groep