Frank wijst, doelen stellen of leven in het nu?

Wil je ook stoppen met doelen stellen? Meer leven in het nu?

Wij zijn ervan overtuigd dat het allebei kan, en moet.

Op de een of andere manier hebben we een overtuiging ontwikkeld dat we altijd doelgericht moeten zijn. Tegelijkertijd zijn er bibliotheken volgeschreven over stoppen met doelen najagen, en over ‘leven in het nu’.

Ik denk zelf dat het een combinatie is van de twee. Een ‘EN-EN’ benadering.

Een doel is als een stip aan de horizon
Het helpt om de geest en energie te focussen.

Een stip aan de horizon is net als je favoriete vakantiebestemming kiezen. Het heeft een enorme aantrekkingskracht en motiveert, vooral als het even tegenzit. Je kunt fysiek voelen dat je er zin in krijgt als je jezelf voorstelt op dat idyllische vakantieplekje. Dit betekent dat het lichaam zich gereed maakt voor actie.

Wat is dat; een stip op de horizon zetten?

Enige tijd geleden was ik op bezoek bij mijn zoon en zijn vriendin. Terwijl hij mij vroeg wat ik wilde drinken opende hij de deur van de koelkast. Wat me opviel was dat er in de koelkast een bakje met zand stond. Er stak een groen sprietje uit. Ik vroeg hem of hij wat aan het kweken was.

“Dat is een ontkiemd worteltje”, zei hij.

“Toch niet van een hennep plantje?”, zei ik, als nieuwsgierige vader.

“Nee, maak je geen zorgen. We doen een poging om een appelboom te laten groeien. We hebben een appelpit gezaaid. Het is nu ongeveer 4 weken geleden. Het zaadje begint te ontkiemen.”

“Hoe heb je dat aangepakt?” vroeg ik hem.

“Ik las ergens dat zaadjes bij lage temperatuur ontkiemen. Voor zaden van de appel is 4 weken in de koelkast voldoende. Ik heb de pit eerst met lauw water goed schoongemaakt en daarna laten drogen. Vervolgens heb ik de pit in een laagje licht vochtig zand gedaan en de pit in de grond gedrukt. En zie hier het resultaat,” zei hij met een grote glimlach.

“Oké, maar wat is nu je plan?”

“Je woont hier in Amsterdam op de 3e verdieping. Hoe zie je dat voor je als dit plantje ooit een boom gaat worden?” vroeg ik hem.

“Dat is nu juist de bedoeling” zei hij. “De plant heeft ongeveer 5 jaar nodig om een boom te worden. Tegen die tijd willen wij een huis met een grote tuin. Dat is onze stip aan de horizon.”

 Mijn zoon is 26 en is net met zijn carrière gestart, gespecialiseerd in online marketing. Zijn vriendin, 26, arts, is recent gestart met haar eerste baan. Ik vond het mooi om te horen hoe zij hun lange termijn doelstelling letterlijk laten groeien.

Hoe doe je dat; een stip zetten?

De volgende dag kwam er een herinnering bij mij naar boven. Ik dacht aan een gebeurtenis van vroeger. Ik was rond de 12 jaar. Ik woonde in een bosrijk gebied. We speelden meestal buiten. Er waren ook landerijen en weilanden. En langs een van die weilanden liep een hek. Met daarop een bordje: Verboden Toegang artikel 461 Wetboek van Strafrecht. Overtreders…., etcetera. Het weiland was van een boer.

De uitdaging van het verbodene

Aan onze kant van dit hek voetbalden en speelden wij, deden er slagbal en hardloopwedstrijden. Maar op de een of andere manier was het toch een uitdaging om over het hek te klimmen. Ook spannend omdat het verboden terrein was. We wisten van wie het weiland was. We kenden hem als een strenge, narrige boer die ineens kon verschijnen.

Het was een zomerse dag tijdens een vakantie. Ik droeg een rood petje met blauwe klep wat ik ooit van mijn opa had gekregen. Als ik het droeg voelde ik me stoer en onoverwinnelijk. We gingen voetballen. Ik maakte een doelpunt. Een van mijn vriendjes was keeper. Maar hij kon niet tegen zijn verlies. Als een briesende stier stormde hij op me af. Hij pakte de klep van mijn petje vast, trok het van mijn hoofd en gooide het petje weg. Ik volgde het petje en zag hoe het zo’n 30 meter verder op het gras viel…., aan de andere kant van het ‘verboden hek’.

Angst overwinnen

Om mijn petje op te halen moest ik er overheen klimmen. Daar in de verte lag het, op het weiland van de boer. Ik voelde mijn benen trillen van angst. Maar ik had een duidelijke focus en verzamelde moed. Toen ik me over het hek gooide, had ik het gevoel dat ik boven mezelf uitsteeg. Toen ik landde was ik verbaasd over het zelfvertrouwen dat ik voelde.

Het petje is het symbool van de stip aan de horizon.  Het geeft doel en richting waar je heen wilt.

 Wil je groeien?
“Gooi je pet over het ‘verboden hek’, en jij volgt vanzelf.”

Natuurlijk verscheen de boer. Hij liep driftig op me af met een stok in zijn hand. Hij schreeuwde: “kan jij niet lezen, rotjong?” Hij wees naar het hek met het bordje: ‘Verboden toegang; Artikel 461‘. Hij greep me met zijn rechterhand bij de kraag. Sleurde me naar het hek. “Kan jij niet lezen?” “Daar! En nou wegwezen”.

Ik staarde naar mijn petje. Maakte een schijnbeweging die de trage man niet kon volgen, en kon het ternauwernood vastpakken en vluchten.

Door de situatie werd ik min of meer gedwongen om de schijnbare grens te gaan. Als mijn voetbalvriend dit niet had gedaan, dan was ik nooit over deze grens gegaan. 

Juist door te doen wat ik vreesde werd mijn vrees minder.

Ik ontmoet regelmatig mensen die ernaar verlangen om hun omstandigheden te veranderen, maar niet weten waar ze heen willen, hierdoor stuurloos zijn. Of geen idee hebben de route eruit ziet naar de stip en eigenlijk onderweg zijn naar ‘nergens’. En, let wel, een nieuwe stip kan je ook uit je dieptepunt halen.

Waarom het nodig is om een stip te zetten?

> Doelen stellen helpt om jezelf aan te sporen om de noodzakelijke dingen te doen.

> Het geeft een duidelijk beeld van wat je werkelijk wenst: je droom, je idealen, je visie, je missie.

> Het geeft je leven een zinvolle invulling.

> Dat heeft een gunstig effect op het verdere verloop van je leven.

> Het helpt om de regie te pakken. En door actief gedrag je stip te realiseren.

> Het helpt om beslissingen te nemen en grenzen te stellen.

Wat heb je nodig om je stip te realiseren?

Je hebt Volharding en Veerkracht  nodig om het af te maken.

 Stip-tip:

Mijn stelling is dat onoverkomelijkheden meestal ontstaan in het denken, ik noem dat negatief fantaseren omdat er geen enkel bewijs voor is.

Bij het zetten van de stip is het noodzakelijk om negatieve zinnetjes uit te bannen. Als je overtuiging is: “ik kan denken wat ik wil, maar er gaat toch niets veranderen”, dan wordt het een mislukking.

 Dus: spreek jezelf toe met bekrachtigende woorden die jou aanmoedigen om je doel te bereiken.

En sta jezelf soms toe om even af te wijken van de uitgezette weg. Als je in het hier en nu voelt dat je even een time-out nodig hebt, stel je dan flexibel op. Neem die tijd, om vervolgens weer opgeladen verder te gaan. Dat is wat we bedoelen met de ‘En-En methode’.

Vind jij het lastig om de gestelde doelen te realiseren?

Speciaal voor jou hebben we een gratis oefening die jou kan helpen om doelen te bereiken en moeilijkheden te overwinnen. Soms is het moeilijk, als de noodzaak ontbreekt, om zelf je richting te bepalen.

Als je dit herkent stuur me dan direct een mail: klik hier

Dan ontvang je de gratis oefening zo snel mogelijk.

Succes, Frank

 

Nog meer blogs lezen? Klik hier

 

 

Werken met ons? Neem contact op voor de mogelijkheden.

Contact